Dostupni linkovi

BiH i Makedonija zemlje sa najvećim brojem pušača u svijetu


Prema rezultatima studije koju su proveli profesori sa američkog Univerziteta u Washingtonu, Bosna i Hercegovina i Makedonija se nalaze u grupi zemalja sa najvećim brojem pušača u Evropi ali i u svijetu.

Naime, u studiji objavljenoj u Žurnalu Američke medicinske asocijacije, a koju je predvodio Institut za metriku i evaluaciju zdravstva Univerziteta u Washingtonu, prikupljeni su podaci o broju pušača u 187 država svijeta.

Prema ovom istraživanju, u regiji Balkana najveći broj pušača se nalazi u Makedoniji gdje cigarete koristi 37 posto ukupne populacije.

Nakon Makedonije slijedi Bosna i Hercegovina gdje ima 32 posto pušača, Hrvatska sa 31 posto, Srbija i Crna Gora sa po 27 posto i Albanija gdje je najmanje pušača i to 21 posto ukupne populacije zemlje.

Od zemalja šire regije Balkana najviše pušača nalazi se u Grčkoj gdje 38 posto populacije konzumira cigarete, a slijedi Bugarska sa 36 posto, Rumunija i Mađarska sa po 28 posto, Turska sa 26 posto, Slovenija 24 posto i Slovačka sa 23 posto.

Od ostalih evropskih zemalja, u Njemačkoj ima 25 posto pušača, Velikoj Britaniji 22 posto, Francuskoj 31 posto i Španiji 26 posto.
XS
SM
MD
LG