Dostupni linkovi

Završena ponovljena istraga o pogibiji Trajkovskog


Komisija zadužena za obnovljenu istragu avionske nesreće u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski predstavit će nalaze istrage u Skoplju na 10. godišnjicu nesreće, javila je agencija Mia.

Istraga se, kako se navodi, u velikoj mjeri razlikuje od prvobitne, kada je odgovornost za nesreću pripisana pilotima.

"Istraga je završena. U tijeku je utvrđivanje nekih tehničkih pitanja, a tim istražitelja će činjenice predstaviti u Skoplju najkasnije za mjesec dana", kazao je predsjednik istražne komisije Omer Kulić za skopsku TV.

Kroz simulaciju leta, istražitelji su pronašli da je bilo odstupanja od procedure leta, ali i problema sa navigacionim instrumentima.

Istraga avionske nesreće u kojoj je stradao Trajkovski je otvorena na zahtjev Makedonije, a na osnovu dodatnog dokaznog materijala.

Nesreća u kojoj je stradala i pratnja tadašnjeg predsjednika i članovi posade dogodila se 26. veljače 2004. godine u mjestu Rotimlja kod Mostara.

Prema prethodnim nalazima kao uzroci nesreće navedene su proceduralne greške pilota u fazi slijetanja na mostarski aerodrom.

Istražna komisija koja je radila na ovom slučaju sastavljena je od predstavnika svih država nekadašnje SFRJ, prenosi Tanjug.
XS
SM
MD
LG