Dostupni linkovi

SAD: bivši policajci lažirali invalidnine


Stotinu i šest osoba, među kojim 80 bivših njujorških policajaca i vatrogasaca, optuženo je u utorak za veliku prevaru koja se odnosi na invalidske penzije i koja je koštala stotine miliona dolara, izjavio je tužitelj distrikta Manhattan.

Nakon napada, veliki broj optuženih je prijavio nesposobnost za rad, navodeći psihičke poremećaje, depresiju i posttraumatski stres kako bi dobili invalidsku penziju na koju nisu imali pravo. U zahtjevu za penziju, optuženi su navodili da rijetko izlaze iz kuće, da ne putuju i skoro nemaju društvenu interakciju, navodi se u optužnici.

Ustvari, mnogi su bili sasvim dobrog zdravlja. Jedan od njih je vozio svoj helikopter, drugi je igrao blackjack u Las Vegasu, treći je skijao, a četvrti poučavao borilačke vještine.

Neki od bolesničkih dosjea prethodili su napadima. Prve prevare datiraju od 1988.

U koracima koje su preduzeli savjetovale su ih četiri osobe, 83-godišnji advokat Raymond Lavallee, 89-godišnji Thomas Hale, 64-godišnji bivši policajac u New Yorku Joseph Esposito i 61-godišnji John Minerva, konsultant za pitanja invaliditeta koji su im objasnili šta treba da kažu ljekarima koji ih pregledaju. Ove četiri osobe brižljivo su izabrale ljekare.
XS
SM
MD
LG