Dostupni linkovi

Zahtjev za reviziju tužbe BiH protiv Srbije i CG


U ime sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada zahtijevaju reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore - saopćeno je iz ovih organizacija.

Smatraju da su državne institucije BiH, "kao i u svim drugim pitanjima koji se tiču istine o zločinima i pravde za žrtve tih zločina potpuno zakazale".

-Zato ćemo mi iz dijaspore raditi na aktiviranju tužbe zajedno sa američkim i kanadskim ekspertima iz oblasti međunarodnog prava i organizacijama iz BiH koje podržavaju reviziju tužbe - navedeno je u saopćenju KBSA i Instituta za istraživanje genocida.

Pojašnjava se dalje da se revizijom tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore treba dokazati da su ove države na teritoriji cijele BiH počinile agresiju i genocid.

-Znamo da je Međunarodni sud pravde presudio da se u Srebrenici 1995. godine desio genocid. Sada treba dokazati da se genocid desio na cijelom prostoru BiH, za što postoje sasvim kredibilni elementi - poručuju ove bh. organizacije.

Traže da Srbija i Crna Gora budu kažnjene zbog agresije na BiH i genocida nad njenim građanima.
XS
SM
MD
LG