Dostupni linkovi

SAD šalju dodatne oklopnjake u Južnu Koreju


Sjedinjene Američke Države će rasporediti bataljon dodatnih oklopnih vozila, ili oko 800 ljudi i vozila u Južnoj Koreji kako bi omogućile "veći odaziv" u slučaju krize sa Sjeverom, saopćio je u utorak Pentagon.

Prvi bataljon 12. regimente će biti stacioniran u kampovima Hovea i Stanley sjeverno od Seula, u blizini linije razdvajanja sa Sjevernom Korejom.

- Ova akcija je potpora posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država za odbranu Južne Koreje - naveo je Pentagon u saopćenju.

- Ovo je pojačanje u okviru našeg stožera prema Pacifičkoj Aziji. Ono je planirano prije mnogo vremena - objasnio je pukovnik Steven Warren, glasnogovornik Pentagona.

Dodatna sredstva, sastavljena od 40 tenkova Abrams i 40 oklopnih gusjeničara Bradley, bi trebali stići 1. februara, prema njegovim riječima.

Bataljon "će činiti osposobljenu snagu spremnu za borbe, a bit će raspoređena sa svojom opremom" koja će ostati u zemlji, dok će ljudstvo ostati devet mjeseci.

Washington trenutno ima oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji i sporazum saveza predviđa da američki general na čelu američkih snaga u Koreji preuzme vodstvo 640.000 južnokorejskih vojnika u slučaju rata sa Sjeverom.
XS
SM
MD
LG