Dostupni linkovi

Upozorenja Crnoj Gori zbog napada na novinare


Međunarodna i Evropska federacija novinara naveli su u pismu crnogorskim zvaničnicima da su duboko zabrinuti zbog poslednjeg bombaškog napada na redakciju nezavisnog dnevnika Vijesti i prebijanja novinarke lista Dan Lidije Nikčević i zatražili zaustavljanje napada na novinare u Crnoj Gori. Pismo je upućeno crnogorskom predsedniku Filipu Vujanoviću, premijeru Milu Đukanoviću i predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću.

U pismu se, kako prenosi portal Vijesti, izražava duboka zabrinutost zbog poslednjih napada na novinare u Crnoj Gori, čiji su životi bili dovedeni u opasnost. “Iako cijenimo izjave koje ste dali tim povodom, vjerujemo da to nije dovoljno kako bi se spriječili neprijatelji slobode štampe u vašoj zemlji”, navodi se u pismu.

Ocijenjuje se da je nedostatak “nulte tolerancije” djela Vlade na napade na novinare i dosadašnja nekažnjivost počinilaca neprihvatljiva za započete pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom.

Dodaje se da će međunarodna novinarska udruženja uticati da pregovori za poglavlja 23 i 24 obuhvate zahtjeve da se utvrdi odgovornost za sigurnost novinara i medija i prekine nekažnjivost napada na poslenike javne reči. “Vaše izjave osude tih napada su dobrodošle, ali riječi se potom moraju pretvoriti u djela i u veći napor da se počinioci izvedu pred lice pravde, kako bi se napadi zaustavili, a novinari osjećali sigurnije”, ističe se u pismu.
XS
SM
MD
LG