Dostupni linkovi

Oland: Beskompromisno prema antisemitizmu


Predsednik Francuske Fransoa Oland pozvao je zvaničnike u zemlji da budu beskompromisni prema humoristi Dijedonu, kome je u Bordou zabranjeno izvođenje predstave, pošto je u njoj koristio antisemitske simbole.

"Apelujem na predstavnike države da prema antisemitizmu, remećenju javnog reda nedostojanstvenim provokacijama, prema poniženjima koje sa sobom donosi diskriminacija, budu budni i neumoljivi", rekao je Oland. On nije direktno pomenuo Dijedonea, ali je ovu izjavu dao dva dana pred početak planirane turneje po Francuskoj tog kontoverznog humoriste francusko-kamerunskog porekla.

Gradonačelnik Pariza, socijalista Bertran Delanoe ranije je pozvao da se zabrani Dijedoneova predstava "Zid" i da se "ne popušta kriminalcima". Pošto u svojim skečevima pominje antisemite i rasiste i pokazuje nacistički pozdrav u suprotnom smeru - "kvenel", Dijedoneova predstava već je zabranjena u Bordou, a najavljeno je da će mu nastup biti zabranjen u još dva grada u Francuskoj.

Premijer Francuske Žan Mark Ero rekao je da je siguran da će predstava biti zabranjena u Nantu, gde je nekada bio gradonačelnik.
XS
SM
MD
LG