Dostupni linkovi

Šikorski kritikuje Kamerona zbog gastarbajtera


Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski upozorio je britanskog premijera Dejvida Kamerona da bilo kakve izmene u britanskom socijalnom sistemu moraju da važe za sve građane članica Evropske unije i da nije moguće da Poljaci u Britaniji plaćaju porez i osiguranje, a da im se oduzmu prava na davanja socijalnog sistema.

“Ako je Poljak britanski poreski obveznik, onda ima i prava i privilegije", reagovao je Šikorski na Tviteru na optužbu Kamerona da deca poljskih gastarbajtera ostaju u Poljskoj, a primaju zahvaljujući roditeljima britanske dečije dodatke. Prema britanskim podacima, od oko 40.000 dece kojima britanski socijalni sistem šalje dečije dodatke u neku od zemalja EU, najmanje polovina živi u Poljskoj.

O planu britanske vlade da se u EU izmene propisi tako da davanja iz socijalnog sistema dobijaju samo deca koja zajedno s roditeljima gastarbajterima žive u konkretnoj zemlji a ne u domovini, Šikorski je kazao da to ne sme nikako da vodi diskriminaciji građana nekih članica već mora da važi za sve.

"Poljaci uplaćaju u britanski poreski i socijalni sistem dva puta više novca nego što iz njega uzimaju. Ako Britanci žele da imaju manje darežljivi socijalni sistem, mogu da ga menjaju. Ali sve izmene moraju da važe za sve osobe koje žive i rade u Velikoj Britaniji", kazao je Šikorski za BBC.

Uz to je savetovao Kameronu da radije traži koje su to rupe u zakonima koje omogućavaju da se od plaćanja poreza izvlače imigranti iz trećih zemalja van EU.
XS
SM
MD
LG