Dostupni linkovi

Godina izbora za čelnike evropskih institucija


U institucijama Evropske unije će do kraja godine biti promjena na najvišim položajima, pošto mandat ističe aktuelnom predsjedniku Evropske komisije Jose Manuelu Barrosu, predsjedniku Evropskog vijeća Hermanu Van Rompuyu i visokoj predstavnici za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

S obzirom na to da će u maju biti održani i izbori za Evropski parlament u svih 28 država članica EU-a, može se očekivati i promjena predsjednika EP-a, a i NATO će dobiti novog generalnog sekretara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tri ključna mjesta - pozicija predsjednika EK-a, predsjednika Evropskog vijeća i šefa evropske diplomatije - međusobno su povezana, prenosi Tanjug.

Uspješni kandidati bi trebali odražavati geografski, spolni i stranačko-politički balans, kao i da budu spremni odreću se karijere u svojim državama.

Generalni sekretar NATO-a nije direktno dio ove jednačine, ali izabrani kandidat najvjerovatnije neće biti iz iste zemlje kao troje novih evropskih lidera.

Barroso je od 2004. godine na čelu EK-a, institucije koja predlaže evropske zakone u svim segmentima, od poljoprivrede do finansijskih regulacija i osigurava njihovo provođenje u svim zemljama članicama EU-a.
XS
SM
MD
LG