Dostupni linkovi

OEBS: Neprihvatljivo nasilje nad slobodom javne reči u Crnoj Gori


Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Janina Hrebičkova, osudila je napad na novinarku Dana, Lidiju Nikčević, navodeći da niz slučajeva fizičkih nasrtaja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori predstavlja neprihvatljivo nasilje nad slobodom javne reči, prenose agencije.

Kako je saopštila, takav brutalni čin nasilja protiv jednog novinara moraju osuditi svi u zemlji.

“Ovaj niz slučajeva fizičkih nasrtaja i zastrašivanja novinara i medijskih kuća u Crnoj Gori predstavlja neprihvatljivo nasilje nad slobodom javne reči, čemu ne može i ne sme biti mesta u jednom modernom, demokratskom društvu”, navela je Hrebičkova.

Prema njenim rečima, ovaj i slični napadi, ujedno su i atak na osećaj sigurnosti svakog građanina Crne Gore.

Misija OEBS-a apelovala je na Vladu Crne Gore i njene institucije da sprovedu temeljnu i efikasnu istragu ovog slučaja, koja će, kako je dodala Hrebičkova, rezultirati hapšenjem i procesuiranjem počinilaca tog surovog napada, čiji način izvršenja izaziva posebnu zabrinutost.

“Šef Misije OEBS-a pažljivo prati oblast medijskih sloboda u Crnoj Gori, i s posebnom pažnjom iščekuje rasvetljavanje, kako ovog, tako i svih prethodnih nerasvetljenih slučajeva napada na novinare”, kaže se u saopštenju OEBS-a.
XS
SM
MD
LG