Dostupni linkovi

Novi talas rekordne hladnoće u SAD


Američki Srednji zapad, države severoistočne Nove Engleske, ali i delove juga SAD, očekuje u narednim danima novi talas izuzetne hladnoće sa rekordno niskim temperaturama, upozorili su američki meteorolozi.

Ovako niske temerature nisu zabeležene u poslednjih 20 godina u Vašingtonu, 18 godina u Milvokiju i 15 u Misuriju. Meteorolozi su najavili obilne snežne padavine, a ledeni talas zahvatiće te oblasti i u nedelju i zadržati se početkom sledeće nedelje.

Ovaj hladan talas vazduha dolazi sa Severnog pola ili iz polarnih oblasti i obično se zadržava u Kanadi, ali ovoga puta, objašnjavaju meteorolozi, on će se proširiti sve do istočnih delova SAD.

U Severnoj Dakoti zabeležena je temperatura od minus 31 stepena, minus 35 u Minesoti i minus 26 u čikagu i Indijanapolisu. Delovi severoistočne Nove Engleske beleže temperature od više od minus 34 do minus 36 stepeni.

Dodatne snežne padavine očekuju se u Misuriju, Mičigenu, centralnim delovima Ilinoisa, u zapadnom Kentakiju i delovima Tenesija. Jug SAD će takođe zahvatiti do sada nezapamćeno niske temperature, do minus 18 stepeni u centralnom Kentakiju.

U Minesoti su zbog hladnog vremena, prvi put u 17 godina, zatvorene škole. Do sada je u snežnoj oluji koja je zahvatila čitavu istočnu polovinu SAD poginulo 16 ljudi, navode zvaničnici.
XS
SM
MD
LG