Dostupni linkovi

Ružić: Ne očekujem vraćanje viza


Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić izjavio je u nedelju da ne očekuje neprijatna iznenađenja na prvoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU kada će biti objavljen i pregovarački okvir, kao i da ne očekuje da će Srbija doći u u kritičnu poziciju da bezvizni režim bude ukinut.

Upitan prilikom gostovanja na RTS-u o problemu lažnih azilanata i eventualnom ukidanju viza posle 9. januara kada nova regulativa EU počinje da se primenjuje, on je odgovorio da Srbija nastoji taj problem da reši partnerskim odnosom, pre svega s Nemačkom.

"Imamo najveći problem sa lažnim azilantima koji žele da odu u Nemačku. To želimo da rešimo u partnerskom odnosu sa Nemačkom i sa EU. Mehanizam podrazumeva da država pokrene tu inicijatijvu, a onda je potrebno da to izglasa dve trećine članica EU", objasnio je Ružić.

On je naveo i da je cilj Srbije je da do kraja 2014. godine otvori šest poglavlja, kao i da će pregovori formalno početi 21. januara kada se održava prva međuvladina konferencija. On je dodao da će odmah potom biti otvoreno poglavlje 35 koje se odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i poglavlje 32 o finansijskoj kontroli.

"Poglavlje 35 je najveća nepoznanica i ono ima najviši stepen političkog karaktera, ali ono nije nepoznanica samo nama, već i Evropskoj komisiji. Mi treba da budemo inventivni da to u hodu napravimo efikasnim i funkcionalnim kako bi se došlo do cilja", istakao je Ružić.

Prema njegovim rečima, u drugoj polovini godine očekuje se otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, osnovna prava, pravda, sloboda i sigurnost, i poglavlja 25 i 26 - nauka, obrazovanje i istraživanje.
XS
SM
MD
LG