Dostupni linkovi

Turska: Oslobođena tri posljednja kurdska poslanika


Tursko pravosuđe je odlučilo u subotu da oslobodi iz zatvora tri posljednja kurdska poslanika osumnjičena za povezanost s pobunom Kurdistanske radničke stranke (PKK), dan nakon oslobađanja dvojice drugih kurdskih parlamentaraca, saznaje se iz sudskog izvora.

Kemal Aktas, Selma Irmak i Fejsal Sarijildiz će biti oslobođeni "u toku dana" iz zatvora u Mardinu i Dijarbakiru, dva grada na jugoistoku Turske, saznaje se iz istog izvora.

U petak navečer, dva druga poslanika, Ibrahim Ajhan i Gulser Jildrim, pušteni su iz zatvora.

Ovih pet osoba su iz Stranke mira i demokratije (BDP, prokurdska), koji su bili u pritvoru od hapšenja 2010. godine zbog navodne povezanosti s PKK.

Ustavni sud je ocijenio njihovo zatočeništvo kao predugo.

Prokurdski parlamentarci su ocijenili da njihovo zadržavanje u pritvoru šteti mirovnom procesu započetom 2012. godine između Ankare i PKK, kako bi se okončala pobuna oružanog kurdskog pokreta koji je koštao života 45.000 osoba od 1984. godine.

Ovi pregovori se nalaze u ćorsokaku. PKK je u septembru obustavila povlačenje svojih boraca s turskog tla, započetog nekoliko mjeseci ranije, ocijenivši da islamsko-konzervativna vlada ne poštuje svoja obećanja reformi u njihovu korist.

Prošlog mjeseca, ustavni sud je naredio iz istih motiva oslobađanje jednog poslanika najveće opozicijske stranke koji je bio zatočen četiri godine u okviru slučaja zavjere protiv vlade.

Tursku često opominje Evropski sud za ljudska prava zbog prekoračenja tolerantne dužine pritvora.
XS
SM
MD
LG