Dostupni linkovi

Putin dozvolio proteste u Sočiju


Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se uklanja zabrana organizovanja političkih protesta na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

On je tako popustio pod pritiskom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Uredbom se dozvoljavaju demonstracije i protestne šetnje na lokalitetima i duž puteva koje moraju da budu dogovorene sa zvaničnicima crnomorskog odmarališta, kao i regionalnim policijskim i bezbednosnim snagama, preneo je AFP.

Njime se, takođe, dozvoljava zvaničnicma utvrđivanje ograničenja broja ljudi koji mogu da učestvuju na protestima tokom Olimpijade koja se održava od 7. do 23. februara.

Rusija uvodi veoma stroge bezbednosne mere tokom Olimpijade, a bojazan da bi islamistički ekstremisti mogli da izvrše napade tokom Olimpijade se pojačala nakon dva samoubilačka bombaška napada koja su se desila nedavno u južnom gradu Volgogradu, transportnom čvorištu udaljenom 700 kilometara od Sočija.

Juče je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da predsednik Putin, koji boravi u crnomorskom odmaralištu Sočiju, namerava da ode u temeljnu inspekciju olimpijskih objekata i infrastrukture uoči Olimpijskih igara početkom februara u Sočiju.

Peskov je dodao i da su svi ruski zvaničnici zaduženi za pripreme Olimpijskih igara, na čelu sa zamenikom premijera Dmitrijem Kozakom, takođe u Sočiju, prenela je agencija Itar Tass.
XS
SM
MD
LG