Dostupni linkovi

SAD: Niske temperature odnijele 13 života


Obilne snježne padavine, jak vetar i izuzetno niska temperatura, koji su pogodili sjeveroistok SAD, odnijeli su najmanje 13 života, avio i drumski saobraćaj je otežan, dok su škole i državne službe zatvorene.

Većina žrtava stradala je u saobraćajnim nesrećama na klizavim putevima, jedna žena oboljela od Alchajmerove bolesti smrzla se kada je odlutala daleko od kuće, a jednog radnika zatrpala je hrpa soli za posipanje puteva.

Spasilačke ekipe u Njujorku i Bostonu patroliraju ulicama u potrazi za beskućnicima koji bi mogli da se smrznu.

Zbog obilnog snijega, jakog vjetra i niskih temperatura koje su pogodile sjeveroistok SAD, guverneri Njujorka i Nju Džersija sinoć su proglasili vanredno stanje.

"Budući da je snježna oluja sve jača i da nosi velike količine snijega i jak vjetar, apelujem da svi Njujorčani budu oprezni, izbjegavaju putovanje i ne izlaze napolje ako ne moraju", izjavio je guverner države Njujork Endrju Kuomo.

Zbog nevremena u SAD juče je otkazano oko 3.500 letova, dok je zabilježeno više od 12.000 kašnjenja.

Temperatura je pala na minus 29 stepeni u Torontu i minus 38 stepeni u gradu Kvebeku, što je najniža temperatura u posljednje dvije decenije.

Vlasti su upozorile stanovnike da ostanu u kućama, zbog sopstvene bezbjednosti, a i da bi putevi bili slobodni za čišćenje snijega.
XS
SM
MD
LG