Dostupni linkovi

Irinej u Božićnoj poslanici o Kosovu, ćirilici i Crnoj Gori


Patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da na Kosovu stradanja i nepravda ne prestaju i da vijekovima traju pokušaji da se ono otme".

Istovremeno, poglavar Srpske pravoslavne crkve je poručio Srbima koji tamo žive da nisu sami i zaboravljeni već da je sa njima cio srpski rod i sav pravdoljubivi svijet.

"Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vijekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju, iz naših njedara, iz našeg bića", kaže patrijarh Irinej u poslanici, pročitanoj u Patrijaršiji, koju je uputio u ime svih arhijereja SPC.

Ali, napominje patrijarh, ne uspevaju da ga istrgnu, "jer Kosovo i Metohija je više od teritorije - ono je naš zavjet".

Srpski patrijarh kaže da se pitanje i progon ćirilice "koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povrtaka na njihova ognjišta".

Patrijarh Irinej je apelovao na makedonske vlasti da odmah oslobode arhiepiskopa Jovana, poglavara Ohridske arhiepiskopije, kojeg "tamošnje vlasti drže nepravedno utamničenog a njegovim vernicima uskraćuju slobodu vere i savesti" i poziva međunarodnu zajednicu da spreči dalju diskriminaciju.

Patrijar Irinej protestuje i zbog neprekidnih "nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu Srpske pravoslavne crkve i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo".

U poslanci patrijarh pita "tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste", zašto nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve da njoj sedište bude u Crnoj Gori, a ne Vatikanu, kao što to traže za Pravoslavnu crkvu.
XS
SM
MD
LG