Dostupni linkovi

U Sloveniji stupio na snagu porez na nekretnine


U Sloveniji je stupio na snagu Zakon o porezu na nekretnine koji bi, prema očekivanjima slovenačke Vlade, trebao da obezbijedi dodatnih 372 miliona EUR prihoda državnom i lokalnim budžetima.

Predstavnici Vlade očekuje da će od poreza na nekretnine narednih godina ostvariti više prihoda, jer se u prvoj godini naplaćuje samo 80 odsto poreske osnovice, prenosi SEEbiz

Polovina iznosa pripašće opštinama, a polovina državnom.

Informativne obračune poreza građani će prema najavama dobiti početkom februara, a rješenja krajem maja i početkom juna.

Oni koji budu morali da plate više od 200 EUR poreza, moći će to da urade u dvije rate, a oni koji dobiju rješenje na više od 400 EUR u četiri. Pravo na popust od 30 do 50 odsto imaju osobe koje primaju socijalnu pomoć i invalidi.

Na stanove i kuće u kojima vlasnici žive ili imaju podstanare s ugovorom plaćaće se 0,15 odsto od vrijednosti nekretnine, a na prazne 0,5 odsto. Na nekretnine vrjednije od 500 hiljada EUR u kojima žive vlasnici plaćaće se porez od 0,4 odsto, a na prazne 0,75 odsto.

Na poslovne i industrijske nekretnine poreska stopa iznosi 0,75 odsto, na energetske objekte 0,4 odsto, a na poljoprivredne zgrade 0,3 odsto. Za poljoprivredna zemljišta plaćaće se porez od 0,15 odsto, a za šume 0,07 odsto od vrijednosti iz registra koji je 2010. godine ustrojila državna geodetska uprava.
XS
SM
MD
LG