Dostupni linkovi

Iračani u borbi protiv ekstremista u dva gradaIračke bezbjednosne snage potpomognute članovma savezničkih plemena vode borbe protiv ekstremišta iz iračkog ogranka Al Kaide koji su zauzeli čitave dijelove dva uglavnom sunitska grada na zapadu zemlje, prenose agencije.

Sukobi sa sunitskim borcima iz grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIS), povezane s Al Kaidom, vode se u Faludži i Ramadi, gradovima u provinciji Anbar. U toj provinciji je militantna aktivnost sunita u posljednje vrijeme u porastu.

Ekstremisti su zauzeli policijke stanice i tutnje kroz ulice ovih gradova ohrabreni rastućim tenzijam između manjinskih sunita i vlade predvođene šiitima.

Vojska je gađala ekstremiste raketama nedavno dobijenim od Amerikanaca da pomognu u vladinoj borbi protiv ogranka Al Kaide u zemlji koji, takođe, sve jače djeluje preko granice u građanskom ratu u Siriji.

Borci Al Kaide sebe predstavljaju kao zaštitnike sunita protiv vlade. Ipak vodeća sunitska plemena u provinciji Anbar i na drugim mjestima protive se Al Kaidi i bore se protiv nje.

Na zapadu Iraka od ponedjeljka se vode borbe u dva sunitska grada koji su djelimično pod kontrolom pobunjenika povezanih s Al Kaidom.
XS
SM
MD
LG