Dostupni linkovi

Miščević: Moguće završiti pregovore za šest godina


Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ocenila je da nije preambiciozno očekivati da Srbija za šest godina završi pregovore sa EU.

"Za četiri godine možemo tehnički da završimo pregovore, a zatim ostaju vam dve godine za ratifikaciju sporazuma kako kod nas tako i u 28 država članica. Po mom mišljenju to nije preambiciozno", rekla je Miščević u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

Ona je pojasnila da će na otvaranju pristupnih pregovora Srbije sa EU 21. januara premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izneti stavove Srbije o principima pregovora.

"Predstaviće se osnovni elementi iz pregovaračkog okvira i biće naglašeno ono najvažnije, a to je vladavina prava, poglavlja 23, 24, i naravno 35 koje se odnosi na nastavak normalizacije u odnosima sa Prištinom. Već 22. januara počinje prvi skrining za to poglavlje", navela je Tanja Miščević.

Ona je, takođe, istakla da nijedno poglavlje neće biti politički tako delikatno kao što su poglavlja 23, 24 i 35, vladavina prava i normalizacija odnosa sa Prištinom, i dodala da "za sada niko ne zna" šta će konkretno sadržati poglavlje 35.
XS
SM
MD
LG