Dostupni linkovi

Prvi kineski nosač aviona uspešno završio prvu plovidbu


Prvi kineski nosač aviona "Liaoning" uspešno je završio premijernu plovidbu Južnim kineskim morem i vratio se u kinesku luku posle višednevnog puta, javila je u četvrtak državna agencija Sinhua.

Nosač aviona u sredu je uplovio u luku Kingdao, u provinciji Šandong, na istoku Kine posle 37-dnevne plovidbe Južnim kineskim morem gde je testiran njegov borbeni sistem uz "postignute očekivane ciljeve", prenosi agencija AP.

"Liaoning" je napustio luku 26. novembra i uputio se na prvu providbu od kada je isporučen Mornarici kineskoj Narodnoj Oslobodilačkoj Vojsci (PLAN) 2012. godine.

Tokom plovidbe, oficiri i vojnici na brodu završili su seriju sveobuhvatnih testova, uključujući plovidbu nosača aviona na otvorenom moru uz merenje brzine u dubokim vodama, navodi Tanjug.

Nosač aviona je plovio, u pratnji dva razarača i dve raketne fregate, Južnim kineskim morem tokom koje je testirano više od 100 indikatora borbenog sistema pod simuliranim borbenim uslovima, navodi Global tajms.

"Prepakovan "Varjag", nedovršen nosač iz sastava snaga bivšeg Sovjetskog Saveza, kupila je Kina od Ukrajine i isporučen PLAN 25. septembra 2012..
XS
SM
MD
LG