Dostupni linkovi

Apel Obami da oslobodi špijuna Pollarda


Izraelski poslanici su u srijedu predali pedsjedniku Shimonu Peresu peticiju za američkog predsjednika Baracka Obamu u kojoj ga pozivaju da oslobodi špijuna Jonathana Pollarda, nakon informacija objavljenih u štampi da je Washington špijunirao izraelske lidere.

- Pollard je proveo 29 godina u zatvoru zbog teških zločina koje je počinio. Sazreli su uvjeti za njegovo oslobađanje - navodi se u tekstu koji je potpisalo 106 od 120 članova izraelskog parlamenta.

Jonathan Pollard, bivši stručnjak američke mornarice, uhapšen je 1985. godine zato što je predao Izraelu hiljade tajnih dokumenata o aktivnostima američkih obavještajnih službi, a zatim, osuđen na doživotni zatvor zbog špijuniranja, dobio je izraelsko državljanstvo 1995.

Glasnogovornica poslanika Ayeleta Shakeda koji je potpisao peticiju, izjavila je za AFP da je ova inicijativa pokrenuta nakon informacija u štampi da je SAD špijunirao izraelske lidere.

Premijer Benjamin Netanyahu i ministrica pravosuđa Tzipi Livni su među parlamentacima koji nisu potpisali ovu peticiju, kao i nekoliko izraelskih arapskih poslanika, kazala je glasnogovonica poslanika Shakeda iz ekstremno desne stranke Jewish Home.
XS
SM
MD
LG