Dostupni linkovi

Uhapšeni Perković se protivi izručenju Njemačkoj


Bivši agent jugoslovenske tajne službe Udba Josip Perković protivi se izručenju Njemačkoj, čije ga pravosuđe tereti za organizaciju ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića, rekao je Perkovićev advokat Anto Nobilo.

Perković, koji je danas priveden na osnovu evropskog naloga za hapšenje, rekao je tokom ispitavanja u Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu da ne želi dobrovoljnu predaju.

"Za to postoje tri razloga. Prvi je što postupak u NJemačkoj iz kojeg je proistekao ovaj nalog za hapšenje Perković ne ocjenjuje kao fer suđenje. Drugo, nastupila je zastara, koja je apsolutna prepreka za izručenje. Treće, postoje dva rješenja o odbijanju krivične prijave za isto ovo krivično djelo koje Hrvatsko državno tužilaštvo donijelo u proteklih 20 godina", rekao je Nobilo.

On je potvrdio da je Perković priveden u skladu sa evropskim nalogom za hapšenje, koji je u Hrvatsku stigao još 1. jula 2013. godine, a stupio na snagu u ponoć.

Nobilo je dodao da je policija danas, na osnovu evropskog naloga za hapšenje, privela i nekadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti bivše Jugoslavije Zdravka Mustača.

S obzirom da Perković nije dobrovoljno pristao na predaju, županijski državni tužilaštvo će najkasnije 48 časova nakon razgovora sa njim, zahtjev za izručenjem proslijediti Županijskom sudu u Zagrebu.

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u roku od osam dana treba da odluči o izručenju, a na sudsku odluku Perković ili državni tužilac mogu se žaliti Vrhovnom sudu.
XS
SM
MD
LG