Dostupni linkovi

Kim Jong-un prijeti nuklearnom katastrofom


Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je u prvom komentaru o pogubljenju svog nekada utjecajnog tetka rekao u novogodišnjoj poruci da je vladajuća stranka postala snažnija poslije pročišćenja od "frakcijske prljavštine".

Kim je u novogodišnjoj poruci emitovanoj na državnoj televiziji pozvao na poboljšanje odnosa sa Južnom Korejom i upozorio da bi novi rat na poluostrvu izazvao veliku nuklearnu katastrofu, koja bi zahvatila SAD.

On u poruci nije direktno pomenuo svog tetka Chang Song-thaek, koji je pogubljen prošlog mjeseca zbog, kako je saopšteno, djelovanja protiv vladajuće Radničke partije i nanošenja štete nacionalnim interesima.

"Naša stranka preduzela je odlučne mjere da bi se riješila frakcijske prljavštine koja je prožimala partiju", rekao je Kim u obraćanju na državnoj televiziji.

On je dodao da je jedinstvo Sjeverne Koreje "pojačano 100 puta, a revolucionarne linije učvršćene čišćenjem antipartijskih i antirevolucionarnih frakcija".

Poslije smrti Kimovog oca u decembru 2011. godine, Chang Song-thaek je bio mentor svog mladog rođaka i pomogao mu da se učvrsti na vlasti. Komentatori ocjenjuju da je uklanjanjem Changa, Kim riješio da skloni jedinu osobu koja bi u budućnosti mogla da ga ugrozi na vlasti.

Kimov poziv na poboljšanje veza sa Južnom Korejom uslijedio je nakon što je Pjongjang prošlog mjeseca saopštio da bi mogao da napadne Seul bez upozorenja.
XS
SM
MD
LG