Dostupni linkovi

Putin: Nema opravdanja za zločin u Volgogradu


Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas u Volgogradu kao "užasne" samoubilačke napade u tom gradu u kojima su u dva dana 34 osobe poginule, i to dva meseca pre održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

"Taj užasni zločin je počinjen ovde u Volgogradu i ne postoji nikakvo opravdjanje za to", rekao je Putin, koji je rano jutros stigao u iznenadnu posetu tom milionskom gradu na reci Volgi.

"Bez obzira šta mogu da kažu kriminalci kako bi opravdali svoj zločin, ne postoji opravdanje za zločine nad civilima, posebno kada je reč o zenama i deci", rekao je ruski predsednik.

U napadu u nedelju na glavnu železničku stanicu i sutradan na trolejbus poginule su 34 osobe, dok je 65 povredjeno. Volgograd se nalazi na oko 700 kilometara od Sočija, što je relativno blizu za zemlju veličine kao što je Rusija.

Zbog napada i uvedenih jakih mera bezbednosti, gradske vlasti su otkazale doček Nove godine.

Svetski mediji navodi da su se bojazni od novih terorističkih napada proširile mnogo dalje od Volgograda na jugu Rusije, koji se graniči sa severnim Kavkazom.

Iako do sada još niko nije preuzeo odgovornost za napade, sumnja je pala na islamske pobunjenike sa severnog Kavkaza, čiji je vodja Doku Umarov letos naredio svojim pristalicama da učine sve što mogu da ugroze zimske olimpijske igre koje će početi 7. februara u Sočiju.
XS
SM
MD
LG