Dostupni linkovi

Grčka počela peto predsjedavanje Evropskom unijom


Grčka je danas preuzela od Litvanije predjedavanje Evropskom unijom, a za prioritet je postavila prije svega rješavanje ekonomskih problema sa kojima se suočava Unija.

Prioriteti grčkog predsjedavanja u narednih šest mjeseci biće rast, zapošljavanje i kohezija, dalja integracija i stabilnost zone eura, migracije i zaštita granica, i pomorska politika.

Iako proširenje EU nije među prioritetima, Atina najavljuje da će raditi i na tom planu i planira preduzimanje konkretnih koraka u skladu sa specifičnim potrebama svake zemlje ponaosob.

Predstavljajući grčke prioritete uoči Nove godine u Briselu, zamjenik šefa grčke diplomatije Dimitris Kurkulas rekao je da će se Grčka snažno zalagati za nastavak proširenja EU i čestitao Srbiji na "istorijskom koraku" koji predstavlja početak pregovora sa EU o članstvu.

To, kao i pregovori o članstvu s Crnom Gorom, za grčke zvaničnike dokaz su da EU poštuje obavezu datu upravo u vrijeme grčkog predsjedništva 2003. godine u Solunu da će sve zemlje Zapadnog Balkana, kad ispune uslove, moći da postanu članice "evropskog kluba", rekao je Kurkulas.

Ovo je peto predsjedavanje Grčke od kako je 1981. postala članica evropskog bloka.
XS
SM
MD
LG