Dostupni linkovi

Poslednji Ujguri oslobođeni iz Gvantanama


Poslednja tri Ujgura poreklom sa severozapada Kine, koja su čamila u američkom vojnom zatvoru u bazi Gvantanamo na Kubi više od decenije bez podignute optužnice za terorizam, oslobođena su danas i prebačena za Slovačku, javile su agencije.

"Ovaj transfer i prebacivanje predstavlja značajnu prekretnicu u našem nastojanju da zatvorimo Gvantanamo", rekao je pres sekretar Pentagona Džon Kirbi, obelodanjujući transfer poslednjih iz grupe od 22 etnička kineska muslimana, uhvaćena u Avganistanu 2001. godine, prenosi AFP.

Slovačka agencija TASR javila je da je Slovačka prihvatila tu trojicu bivših zatvorenika iz Gvantanama i da su oni prebačeni u Slovačku.

Ovo je drugi put da Slovačka prihvata bivše zatvorenike iz američke vojne baze, nakon što je 2010. prihvatila po jednog zatvorenika poreklom iz Egipta, Tunisa i Azerbejdžana.

"Slovačka Republika je 2009. pozdravila odluku američkog predsednika Baraka Obame da zatvori kontroverzni zatvor u Gvantanamu. U to vreme pridružili smo se inicijativi brojnih zemalja članica NATO-a, članica Evropske unije i drugih država, prihvatajući trojicu nekadašnjih zatvorenika iz tog zatvora i obezbeđujući im sve uslove da započnu novi život u Evropi 2010. godine", navelo je slovačko Ministarstvo unutrašnjih poslova u današnjem saopštenju.

Ministarstvo nije želelo da pruža detalje u vezi sa identitetom najnovijih zatvorenika ili odlukom da ih prihvati.
XS
SM
MD
LG