Dostupni linkovi

Vašington: Oslobađanje Palestinaca pozitivan korak ka miruOslobađanje 26 Palestinaca koji su rano jutros pušteni iz izraelskih zatvora predstavlja "pozitivan korak" u mirovnom procesu, ocenile su danas SAD, dok se američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) priprema da poseti region.

Keri je izrazio zadovoljstvo odlukom izraelskog premijera Benjamina Netnjahua da sprovede "treću fazu oslobađanja zatvorenika". Keri sutra putuje na Bliski istok, što je njegovo deseto putovanja u region od marta.

On će razgovarati s Netanjahuom i palestinskim liderom Mahmudom Abasom o "šemi pregovora" do pronalaženja konačnog rešenja izraelsko-palestinskog pitanja.

Obe strane su se dogovorile da će nastaviti mirovni proces koji je u julu započet posle tri meseca prekida.

Izrael je rano jutros, u sklopu napora da se obnove bliskoistočni mirovni pregovori, oslobodioiz zatvora 26 Palestinaca koji su osuđeni za oružane napade na Izraelce.

Do oslobađanja dolazi uoči sutrašnje posete Kerija, sa kojim su se izraelske vlasti proletos dogovorile da oslobode 104 Palestinca koji su dugo u zatvoru, kako bi pregovori bili obnovljeni.
XS
SM
MD
LG