Dostupni linkovi

Stanovnici Samoe i Kiribata prvi ušli u 2014. godinuStanovnici južnopacifičkih ostrva Samoe i Kiribata prvi su u svetu ušli u 2014. godinu, u 11 časova po srednjoevropskom vremenu.

Samoa, ostrvo sa 180.000 stanovnika, pre dve godine je zbog ekonomskih razloga promenila stranu na datumskoj granici, s njene istočne strane prešla na zapadnu, i od tada u novu godinu ulazi prva, a ne poslednja kao ranije.

Za razliku od njih, stanovnici Kiritimata, odnosno Božićnog ostrva, navikli su da u nove godine ulaze prvi. Kiritimati je najistočniji deo pacifičke ostrvske države Kiribati, otkrio ga je kapetan Džejms Kuk na sam Božić, pa je u svetu poznat i pod nazivom Božićno ostrvo.

U podne Novu godinu su dočekali Novozelanđani. U 14 sati po našem vremenu, ulazak u 2014. označiće vatromet na nebu iznad Australije.

U 16 sati u Novu će godinu ući stanovnici Japana, potom u 17 sati Kinezi, Pakistan u 20, Irak u 22, Grčka u 23, Brazil u tri sata ujutro prema našem vremenu, delovi SAD-a i Kanade u šest ujutro.

U 2014. godinu će poslednji ući stanovnici Američke Samoe, čitav dan nakon Samoe, iako ih deli samo 80 kilometara.
XS
SM
MD
LG