Dostupni linkovi

IFJ: U 2013. ubijeno 108 novinara


U 2013. u svetu je ubijeno 108 novinara i predstavnika medija, a Sirija je postala najopasnija zemlja za novinare, ispred Iraka i Pakistana, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Premda je broj ubijenih novinara manji za 10 odsto nego 2012. godine, Federacija je uputila apel vladama u svetu da spreče nekažnjavanje nasilja nad novinarima i predstavnika medija.

Organizacija, čije je sedište u Briselu, traži da zemlje kao što su "Filipini, Pakistan i Irak odmah preduzmu oštre mere kako bi prestalo ubijanje novinara".

Sirija je zemlja u kojoj je najviše ubijenih novinara, 15, a slede Irak (13), Pakistan (10), Filipini (10), Indija (10), Somalija (7) i Egipat (6).

Ukupno 29 odsto novinara je ubijeno u azijsko-pacifičkom području, a 27 odsto na Bliskom istoku i u arapskom svetu, navodi se u godišnjem izveštaju Federacije koja ima više od 600.000 članova u 134 države.

U izveštaju se dodaje da se nasilje sve više sprovodi nad novinarkama i da su mnoge žtrve prestrašivanja, seksualnog zlostavljanja i diskriminacije.

Druga međunarodna organizacija novinara, Reporteri bez granica sa sedištem u Parizu, navela je u svom izveštaju objavljenom 18. decembra, da je u svetu ubijen 71 novinar i da je povećan broj otmice novinara. Ove godine ih je oteto 87.
XS
SM
MD
LG