Dostupni linkovi

Najmanje 70 novinara poginulo u 2013.


Najmanje 70 novinara je poginulo obavljajući svoj posao širom svijeta u 2013. godini, uključujući 29 pripadnika sedme sile koji su izvještavali iz Sirije i 10 iz Iraka, navedeno je u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara, sa sjedištem u New Yorku.

Šestoro novinara izgubilo je život u Egiptu, od kojih su trojica novinara ubijeni dok su izvještavali s demonstracija protiv svrgavanja Mohameda Morsija 14. augusta, kada su snage sigurnosti upotrebile silu protiv demonstranata, prenijela je agencija AP.

Bliski istok postao je bojno polje za novinare. Dok je broj ubijenih novinara opao u nekim područjima, dotle je porastao u Siriji zbog građanskog rata kao i u Iraku gdje je došlo do obnavljanja sektaških sukoba - saop[tio je zamjenik direktora Komiteta Robert Mahoni.

U većini slučajeva, radi se o novinarima koji su izvještavali s područja u kojima su i živjeli.

Veliki broj novinara poginuo je dok su izvještavali tokom okršaja, ali u nekoliko zemalja novinari su izgubili život, jer su pisali o osjetljivim temama, kao što su nepravilnosti u policiji, politička korupcija ili trgovina narkoticima.

U te zemlje spadaju Brazil, Kolumbija, Filipini, Indija, Rusija, Pakistan i Bangladeš, saopćio je Komitet.

Po prvi put u posljednjih 10 godina, nijedan novinar nije ubijen u Meksiku.

Komitet još uvijek radi na pogibijama drugih 25 novinara u 2013. godini, koji nisu uključeni u dati bilans od 70 poginulih.
XS
SM
MD
LG