Dostupni linkovi

Nafta od danas skuplja, zabrinjava pad zaliha u SAD-u


Cijene nafte su danas porasle, dok su se investitori fokusirali na pad zaliha tog energenta u SAD, koji ukazuje na snažnu tražnju u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku dva centa na 100,34 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte tipa "brent" na tržištu u Londonu koštala 112,37 dolara, odnosno 19 centi više nego na kraju prošlonedjeljnog poslovanja, prenosi France press.

Izvještaj američkog Ministarstva energetike pokazao je da su zalihe nafte u nedjelju dana zaključno sa 20. decembrom smanjene za 4,7 miliona barela, nadmašivši za 2,2 miliona barela očekivanja analitičara koji su učestvovali u anketi Wall street journala. Pad zaliha četvrti je uzastopni poslije 10 sedmica rasta zaliha kojim su cjelokupne zalihe uvećane za 35 miliona barela.

Prošlonedjeljni podaci u SAD pokazali su da su prodaja domova i narudžbe trajnih dobara takođe nadmašili očekivanja, što su dodatni znaci oporavka najveće svjetske privrede.

Investitori, takođe, pomno prate razvoj situacije u Južnom Sudanu, gdje je proizvodnja nafte ugrožena talasom smrtonosnog etničkog nasilja.
XS
SM
MD
LG