Dostupni linkovi

BIH Tužilaštvo podiglo dvije optužnice za ratni zločin


Tužilaštvo BiH je podiglo je dvije optužnice za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Dobrice Vidovića, iz Bijeljne, državljanina BiH i Srbije i Miroslava Mišića, iz Doboja, državljanina BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeni optuženi se terete da su, kao pripadnici Centra za obuku Jahorina, Specijalne brigade policije (SBP) MUP-a RS, I čete 3. voda, od 10. 07. do 19. 07. 1995. godine, za vrijeme napada VRS i MUP-a RS na zaštićenu zonu UN-a Srebrenica, postupajući individualno i zajedno s drugima vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj, vjerskoj osnovi, ubistvima civilnog stanovništva.

Optuženi se terete da su 13. jula 1995. godine, u večernjim satima u mjestu Sandići, opština Bratunac, na cesti koja povezuje mjesta Bratunac i Konjević Polje, zajedno s ostalim pripadnicima te jedinice vršili zarobljavanje muškaraca Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći, zarobili i izvršili strijeljanje 10 zarobljenih muškaraca Bošnjaka, od koji je šest bilo ranjeno, pucajući iz automatske puške rafalima na njih dok su ležali na travi pored same ceste.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
XS
SM
MD
LG