Dostupni linkovi

Assad spreman na pregovore


Sirijski predsjednik Bashar al Assad poručio je papi Franji da je njegova vlada spremna sudjelovati na mirovnim pregovorima idućega mjeseca. No dodao je da druge države moraju prestati pomagati terorističkim skupinama u građanskom ratu, objavila je u subotu sirijska novinska agencija SANA, a prenosi CNN.

Assad je privatnu poruku papi Franji uputio preko sirijskoga državnog tajnika Josepha Sweida, koji se u Vatikanu sastao s visokim dužnosnicima Svete Stolice. Vatikan je u subotu potvrdio primanje poruke, ali nije otkrio njezin sadržaj. Prema agenciji, Assad je zahvalio Papi što je u božićnoj poruci Urbi et orbi pozvao na završetak građanskog rata u Siriji.

U poruci je također naglašeno kako zaustavljanje terorizma zahtijeva da zemlje koje podupiru naoružane terorističke skupine prestanu pružati vojnu, logističku i svaku drugu potporu, uz napomenu da tu potporu pružaju neki sirijski susjedi, kao i ostale zemlje na Bliskom istoku i šire, navodi SANA. U Asadovoj se poruci ističe da će se kriza riješiti kroz međunarodni dijalog, između Sirijaca i pod sirijskim vodstvom, bez upletanja međunarodne zajednice, kako bi Sirijci sami na izborima odlučili o svojoj budućnosti i vlasti.
XS
SM
MD
LG