Dostupni linkovi

Bangladeš: Nemiri pred izbore


Najmanje jedna osoba je poginula, a gotovo stotinu je povređeno u sukobima opozicionih aktivista sa policijom i članovima vladajuće partije širom Bangladeša.

Na hiljade policajaca raspoređeno je po ulicama gradova četvrtog dana protesta uoči najavljenih izbora 5. januara, javila je indijska agencija PTI.

Indijska agencija navodi da je 40-godišnji muškarac poginuo, a najmanje 20 ljudi, uključujući policajce, povređeno u sukobima aktivista i policije u lučkom gradu Čitagong, dok je najmanje 52 ljudi povređeno u sporadičnim sukobima opozicionara i bezbednosnih snaga u Brahmanbarija, gde su aktivisti aktivirali najmanje 100 ručno izrađenih bombi.

Incidenti i eksplozije bombi su registrovani i u Kišoregandžu, Sathiri, Radžšahi, Bogri, Dženidahu, Komili i prestonici Daki i situacija je sve gora od juče, pošto su uhapšena tri pripadnika Bangladeške nacionalisticke partije.

Rivalka aktuelnog premijera Šeik Hasina, bivša predsednica vlade Kaleda Zia, koja je bi trebalo da se obrati okupljenima, blokirana je danas u svom domu u prestižnoj oblasti Dake-Gulšan, gde su parkirani kamioni sa peskom da je spreče da napusti svoj dom.

U Daki su zabranjeni politički skupovi, kao i današnji tzv. Marš za demokratiju i policija je raspoređena po ulicama da bi sprovela vladinu zabranu, zbog navodnog straha od mogućeg nasilja, navodi agencija AP.

Opozicija insistira da Hasina podnese ostavku i preda vlast nezavisnom telu koje bi nadgledalo izbore, što premijer odbacuje i obećava da će nastaviti sprovođenje plana za održavanje izbora.
XS
SM
MD
LG