Dostupni linkovi

Stranka Aun San Suu Kyi učestvovat će na izborima


Stranka liderke mijanmarske opozicije Aun San Suu Kyi obećala je u subotu da će učestvovati na izborima 2015., iako sadašnji ustav nema amandman koji omogućava opozicionerki da postane predsjednica.

Ustav zabranjuje državljaninu Mijanmara oženjenom za stranca ili ima djecu sa stranim državljanstvom da pristupi predsjedničkoj funkciji. Njen suprug Michael Aris, koji više nije živ, bio je Britanac, kao što je i njeno dvoje djece.

Ustav koji je pisala danas rapuštena hunta i koji je usvojen na referendumu, dozvoljava da 25 posto mjesta u skupštini zauzmu aktivni vojnici.

Suu Kyi je u više navrata ponavljala da treba dodati amandman na ustav kako bi se dala šansa uspostavljanju demokracije u zemlji koju je 50 godina vodila hunta. Pronijeli su se glasovi da bi njena stranka Nacionalna liga za demokraciju mogla bojkotirati izbore 2015. godine.

- Treba da učestvujemo na izborima 2015 - izjavio je novinarima glasnogovornik stranke i precizirao da njegova stranka cilja na pobjedu, veću nego što je ostvarila 1. aprila 2012. godine kada je Suu Kyi mogla da uđe u parlament.
XS
SM
MD
LG