Dostupni linkovi

Hrvatska: Optuženo više od 300 ljekara


Ukupno 364 osobe, među kojima je najmanje 300 ljekara i medicinskih radnika, optužene su pred zagrebačkim Županijskim sudom, u najvećoj optužnici koju je do sada podigla hrvatska Uprava za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

U akciji Hipokrat optuženi su i članovi rukovodstva farmaceutske firme Farmal, kojima se na teret stavlja da su, preko mreže posrednika, odnosno trgovačkih putnika, nudili i plaćali mito ljekarima opšte prakse da bi pacijentima prepisivali Farmalove lijekove.

Hrvatski mediji prenose da je optužnica podignuta i protiv same firme Farmal, a prvooptuženi je predsjednik Uprave Dražen Dedi, zatim finansijski direktor Jasna Majhen i regonalni šefovi Siniša Vujaklija i Dragutin Ćaleta.

Kako navodi Jutarnji list, istraga je najprije bila pokrenuta protiv 77 osoba, da bi se proširila do brojke od 364 fizička i jednog pravnog lica.

List piše i da je već tokom istrage sklopljen veliki broj pogodbi, uglavnom o uslovnim kaznama za ljekare, kako im ne bi prestao radni odnos, jer bi njihovo suspendovanje izazvalo kolaps sistema primarne zdravstvene zaštite.
XS
SM
MD
LG