Dostupni linkovi

Crna Gora: Usvojen državni budžet


Poslanici Skupštine Crne Gore sinoć su, glasovima vladajuće koalicije, usvojili budžet za narednu godinu koji iznosi 1,5 milijardi eura.

O budžetu je raspravljano tri dana, a tokom rasprave, koja je počela prošlog petka, a nastavljena ove sedmice, opozicija je kritikovala budžet, nazivajući ga bajkom i mutnom vodom.

Poslanici opozicionih partija i manje članice vladajuće koalicije tražili su tokom rasprave promjenu ekonomske politike, manja opterećenja na standard građana i hitno rješavanje pitanja otplate duga.

Sastavni dio budžeta postao je amandman poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Damira Šehovića, o naplati poreskog duga Elektroprivrede (EPCG) u iznosu od 50 miliona eura.

On je kazao da će na taj način država naplatiti desetak miliona eura koje će iskoristiti za izmirivanje duga države i javnog sektora prema EPCG, a ostali dio od 45 miliona EUR konverzijom tog duga u akcijski kapital države u samoj EPCG.

Budžetom za narednu godinu predviđen je maksimalni nivo deficita do dva odsto odnosno preciznije 1,99 odsto.

Kapitalni budžet, kao najvažnija razvojna komponenta, veći je u odnosu na prethodni period za preko 25 miliona eura i iznosi nešto više od 90 miliona eura.

Usvojene su i izmjene i dopune zakona, na osnovu kojih će se naredne godine i dalje naplaćivati takse za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja.

Prihvaćeno je devet amandmana SNP-a koji predviđaju da se ne oporezuju korisnici mobilne telefonije, pripejd i postpejd, koji imaju račune veće od pet eura i da se ukine taksa na kablovsku televiziju.
XS
SM
MD
LG