Dostupni linkovi

Mirel: Pogrešno tumačite reč pregovori


Pregovori o pridruživanju EU trajaće godinama i Srbija će morati da nastavi s unutrašnjim reformama i normalizacijom odnosa s Prištinom, kaže Pjer Mirel.

"Reč pregovaranje se pogrešno tumači", rekao je Mirel, koji je je doskorašnji direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, u razgovoru za radio Dojče Vele na srpskom jeziku i objasnio da se u stvari ne radi o pregovaranju, već se od Srbije očekuje da usvoji i primeni pravila evropskog kluba.

"Poruka za Srbiju jeste da nastavi sa primenom pokrenutih reformi i da nastavi sa primenom dogovora u dijalogu sa Prištinom, a na trećem mestu su strukturne reforme u ekonomiji, neophodne za jače investiranje“, ukazao je Mirel, koji se pre dva meseca povukao u penziju.

Mirel je istakao da je sklapanje i sprovođenje Briselskog sporazuma bilo jedan od ključnih faktora u odluci Evropskog saveta da otvori pregovore sa Srbijom 21. januara sledeće godine, ali da je razvijanje dobrosusedske saradnje sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, takođe, bilo od velikog značaja.

Srbija je tu napravila odličan posao u poslednje dve godine. Sve je to vrlo pozitivno,“ rekao je on za nemački radio.
XS
SM
MD
LG