Dostupni linkovi

Odobreno preseljenje američke baze na Okinawi


Vlasti japanskog otoka Okinawa odobrile su dugoočekivani preseljenje američke zračne baze. Potez bi trebao smiriti decenije žestokih pregovora Tokija i Washingtona.

Lokalne vlasti pristale su na plan koji priprema put za izgradnju nove američke vojne baze u obalnom području prefekture Okinawa.

Iako je guverner Hirokazu Nakaima bio protiv dogovora da zadrži kontroverznu bazu u svojoj nadležnosti, nakon sastanka sa premijerom Shinzom Abeom je pristao, budući da je Abe obećao znatne godišnje prihode ekonomiji Okinawe do 2021. godine.

Ministarstvo odbrane sa Okinawe je potvrdilo dogovor koji bi se mogao suočiti sa pravnim izazovima i protestima, budući da se javnost prilično protivi ostanku baze na Okinawi.

Troškovi preseljenja baze procijenjeni su na 8,6 milijardi dolara, a Japan će pokriti 3,1 milijardu dolara od tog iznosa.

Nakaimino odobrenje je veliki korak naprijed, budući da je plan zatvaranja baze Futenma, koja se nalazi u veoma naseljenoj oblasti, na čekanju posljednjih 17 godina.

SAD su 2006. pristale da premjeste bazu, ali je lokalna opozicija to spriječila. Nemiri i zabrinutost zbog američkih vojnih operacija u Futenmi već dugo su problem na Okinawi.
XS
SM
MD
LG