Dostupni linkovi

Optužnice za zločine u Bileći


Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se terete da su počinile krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Vujovića, rođenog 04. 05. 1959. godine u mjestu Preraca, opština Bileća, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Miroslava Duke, rođenog 06. 06. 1960. godine u Dolovima, opština Stolac, nastanjenog u Trebinju, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Srbije.

Navedeni optuženi se terete da su, Goran Vujović u svojstvu načelnika SJB u Bileći i Miroslav Duka u svojstvu komandira milicije u SJB u Bileći, od početka juna pa do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja u BiH, a u okviru širokog i sistematičnog napada pripadnika vojske, policije i paravojske Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na širem području opštine Bileća, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem realizacije strateških ciljeva.

Pa su radi realizacije ovog cilja planirali, naredili i počinili progon nesrpskog civilnog stanovništva opštine Bileća na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, zasnovan na diskriminatornoj namjeri.
XS
SM
MD
LG