Dostupni linkovi

Optužnica protiv Luke Majstorovića


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Luke Majstorovića, koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Luke Majstorovića, rođenog 9. 10. 1964. godine u Sarajevu, sa prebivalištem u mjestu Prebljezi u općini Srbac, državljanina Bosne i Hercegovine, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Majstorović je optužen da je za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba između Vojske Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske i Armije Bosne i Hercegovine, u svojstvu isljednika, operativnog radnika krim-službe SJB Novo Sarajevo - Operativna grupa Kula, kršio odredbe člana 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi u mjesecu maju 1992. godine u prostoriji KPD Kula, prilikom ispitivanja dva civila bošnjačke nacionalnosti, ove civile fizički maltretirao i udarao nogama i rukama po svim dijelovima tijela. Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je, također u mjesecu maju, u prostoriji KPD Kula, prilikom ispitivanja jednog zatočenog civila bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa njemu poznatim pripadnikom Operativne grupe Kula, sudjelovao u fizičkom maltretiranju pomenutog civila, tako što su ga udarali nogama i rukama po cijelom tijelu.
XS
SM
MD
LG