Dostupni linkovi

Srbija: Smenjen predsednik Specijalnog suda


Vladimir Vučinić, sudija Specijalnog suda koji sudi Miroslavu Miškoviću, smenjen je sa mesta predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda, saznaje Politika. Sudija Vučinić obratio se prethodno Visokom savetu sudstva u vezi sa pritiscima kojima je bio izložen kada je odlučio da Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš, radi putovanja u London.

List piše da je odluku doneo kolegijum svih sudija tog odeljenja, kao i da Vučinić nastavlja da sudi vlasniku "Delta Holdinga".

Po novom godišnjem rasporedu, koji je saopštio vršilac funkcije predsednika Višeg suda Aleksandar Stepanović, sudija Vučinić više neće biti predsednik takozvanog Specijalnog suda. On će ostati sudija tog suda i nastaviće da sudi u postupku protiv Miškovića, slučaju ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića, kao i za pobunu JSO.

Sudija Vučinić obratio se prethodno Visokom savetu sudstva u vezi sa pritiscima kojima je bio izložen kada je odlučio da Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš, radi putovanja u London.

Prema saznanjima Politike, Vučinić se požalio da je Stepanović zahtevao od njega da opozove odluku o vraćanju pasoša Miškoviću, što je Vučinić odbio, uz objašnjenje da je njegova odluka zakonita i da je doneo na osnovu procene stanja u predmetu.

Sudija Vučinić potvrdio je informaciju za Politiku, da je o pritiscima obavestio VSS, međutim, nije želeo da komentariše razloge zbog kojih je smenjen.

"To je sada u ingerenciji drugih, i nisam ovlašćen da iznosim detalje", rekao je sudija Vučinić za ovaj beogradski dnevnik.
XS
SM
MD
LG