Dostupni linkovi

Egipatska vojska osujetila napad Hamasa na Sinaju


Egipatska vojska je saopćila u srijedu da je osujetila napad pripadnika palestinskog Hamasa na sjevernom Sinaju, gdje su se napadi povećali nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Morsija 3. jula.

Hamas, na vlasti u Gazi, odbio je u saopćenju "lažne optužbe i potpuno neosnovane", tvrdeći da "osoba navedena u ovoj optužbi nema nikakve veze s Hamasom i ne nalazi se u registru osoba u Pojasu Gaze" na granici sa Sinajem.

U saopćenju, glasnogovornik egipatske vojske, pukovnik Ahmed Ali, izjavio je da je vojska uhapsila "Palestinca, pripadnika Hamasa, koji je ilegalno ušao u Egipat" u automobilu "s registarskim tablicama Sjevernog Sinaja".

U toku ispitivanja, "on je priznao da je planirao detonirati automobil ispred strateške zgrade sigurnosti", nastavlja se u tekstu.

Odnosi između Kaira i Hamasa su se pogoršali nakon što je egipatska vojska svrgnula predsjednika Mohameda Morsija, pripadnika Muslimanskog bratstva koje je nastalo iz palestinskog islamističkog pokreta.

Šef Hamasove vlade u Gazi Ismail Hanijeh je u više navrata uvjeravao da palestinski pokret nije ni na koji način umiješan u sukobe u Egiptu i Siriji, i pored srodnosti s islamističkom strujom.
XS
SM
MD
LG