Dostupni linkovi

Kabul: Raketama na ambasadu SAD


Talibani su ispalili dve rakete u kompleks ambasade SAD u avganistanskoj prestonici Kabulu, ali nisu prouzrokovale štetu.

Talibanski ekstremisti preuzeli su odgovornost za taj napad, a izveli su još najmanje jedan na drugom mestu u gradu, preneo je AFP.

Talibani se bore protiv vlade koju podržavaju SAD otkako su svrgnuti sa vlasti 2001. godine, podsetila je francuska agencija.

Raketni napadi su retki u Kabulu u poslednjih par godina, a pobunjenici su najavili da će izvršitit pritisak na američke i domaće vlasti pre predsedničkih izbora naredne godine i povlačenja NATO snaga koje predvode SAD.

Američka ambasada je saopštila da su jutros oko 6,40 sati dve rakete pale na kompleks, da niko nije povređen, iako mnogi stranci danas slave Božić, i da je istraga incidenta u toku.

Pozivajući se na bezbednosne izvore, AFP je preneo da je ispaljena još jedna raketa i da je ona pala na jedno brdo gde se nalazi veliki mauzolej u kojem su sahranjeni bivši kraljevi i članovi kraljevske porodice i da nema izveštaja o povredjenima.

U poruci koju su poslali agenciji AFP, talibani navode da su pričinili velike žrtve u današnjim napadima, ali oni redovno preteruju u svojim tvrdnjama posle izvršenih napada, prenela je agencija.
XS
SM
MD
LG