Dostupni linkovi

Francuska: radnici rafinerija nastavljaju štrajkRadnici u tri rafinerije naftne kompanije "Total" u Francuskoj produžili su 12-dnevni štrajk za još najmanje 48 sati.

Štrajkači, na čijem je čelu sindikat CGT, su u sporu oko plata sa "Totalom", koji odbija da ponovo pokrene razgovore nakon što su drugi sindikati ovog mjeseca odobrili dogovor.

"Total" i lobi francuske naftne industrije UFIP saopštili su da na kratkoročnom nivou ne postoji rizik od nestašice goriva kao što je to bio slučaj tokom obimnijeg štrajka u rafineriji 2010. godine.

Zvaničnici CGT-a saopštili su da su radnici odobrili dvodnevno produženje štrajka kako bi mogli da provedu Božićne praznike kod kuće i izbjegnu svakodnevna glasanja na radničkim skupovima.

Rafinerije u kojima je u toku štrajk su "Gonfrevil" u Normandiji kapaciteta 247.000 barela dnevni, "Med" na jugu Francuske kapaciteta 153.000 barela dnevno i "Fejzin" nedaleko od Liona sa kapacitetom od 109.000 barela dnevno.

Potencijalni uticaj štrajka umanjen je obustavom industrijske akcije u četvrtoj "Totalovoj" rafineriji "Donž" na zapadu Francuske, koja ima kapacitet od 219.000 barela dnevno.
XS
SM
MD
LG