Dostupni linkovi

Iz UN-a upozoreno na moguće ratne zločine u Južnom Sudanu


Napadi na civile i mirovne snage u Južnom Sudanu "mogli bi predstavljati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", upozorili su u utorak visoki zvaničnici UN-a.

U zajedničkom saopćenju, Adama Dieng, specijalna savjetnica glavnog tajnika Ban Ki-moona za zaštitu od genocida i Jennifer Welsh, specijalna savjetnica za odgovornost i zaštitu - termini koje UN koristi da bi opisao svoju misiju zaštite civila - izražavaju "naročitu zabrinutost" zbog karaktera međuetničkog sukoba u zemlji " i ozbiljnog rizika eskalacije sukoba među zajednicama".

- Osim toga, dodaju oni, ciljani napadi na civile i osoblje UN-a, kao i oni koji su se dogodili u Jubi i Jongleiju, mogli bi predstavljati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Dva pripadnika indijskih mirovnih snaga i desetak civila etničke zajednice Dinka su poginuli u napadu mlade etnije Nuer na bazu UN-a prošlog četvrtka u Akobu (država Jonglei).

Dva zvaničnika su pozvala predsjednika Salvu Kiira i njegovog bivšeg potpredsjednika Rieka Macharada da pregovaraju. Oni traže od onih koji zapovijedaju dvjema suparničkim frakcijama da potaknu svoje pristalice da spriječe svako nasilje na etničkoj ili plemenskoj osnovi.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay je objavila otkriće masovne grobnice u Bentiu, glavnom gradu države bogate naftom i izjavila "da bi mogle biti još dvije u Jubi", glavnom gradu Južnog Sudana.

U ponedjeljak, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je izjavio da će UN provesti istragu "o optužbama za teška kršenja ljudskih prava i zločine protiv čovječnosti".
XS
SM
MD
LG