Dostupni linkovi

U Južnom Sudanu otkrivena masovna grobnicaUjedinjene nacije saopštile su danas da je u Južnom Sudanu otkrivena masovna grobnica sa oko 75 tela, što predstavlja dokaz talasa etnički motivisanih ubistava koja su se dogodila proteklih dana u toj zemlji.

Masovna grobnica otkrivena je u mestu Bentiu, a postoje izveštaji da su još najmanje dve grobnice pronađene u mestu Juba, saopštila je Visoki komesar UN za ljudska prava Navi Pilaj.

U Južnom Sudanu više od nedelju dana traje otvoren rat pristalica aktuelnog predsednika Salve Kira i njegovog bivšeg zamenika Mačara.

Sukobi su izbili pošto je Kir optužio Mačara za pokušaj državnog udara.

U grobnici u Bentiu sahranjeni su ubijeni pripadnici naroda Dinka, koji su bili pripadnici sudanske Narodne oslobodilačke armije, izjavila je portparol Navi Pilaj, Ravina Šamdasani.

Izveštaj o masovnoj grobnici poklopio se sa vojnim operacijama u Južnom Sudanu, gde vojska pokušava da povrati kontrolu nad gradom Bor od pobunjenika, lojalnih Mačaru.

Zvaničnici Južnog Sudana negirali su da vojska ima veze sa grobnicama, navodeći da se i grad Bentiu nalazi pod kontrolom Mačarović pobunjenika, i da vojska nema veze sa tom oblašću.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je naoružane grupe u Južnom Sudanu da će zbog mnogobrojnih prijava biti sprovedena istraga zločina protiv čovečnosti u toj zemlji.

Po podacima UN, oko 45.000 južnosudanskih građana je smešteno u izbegličke logore, a Ban Ki Mun je predložio Savetu bezbednosti da u Južni Sudan, gde je već 7.000 "plavih šlemova", pošalje još 5.500 vojnika.
XS
SM
MD
LG