Dostupni linkovi

Milanović: Neće biti referenduma o ćirilici



Predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović poručio je da neće biti referenduma o ćirilici, jer bi, na taj način, jedno pravo bilo nepovratno oduzeto, naglašavajući da je to pitanje civilizacijskog opstanka Hrvatske.

"Mi ćemo preuzeti odgovornost da referenduma ne bude. To su neke od temeljnih vrednosti na kojima ovo društvo i država građana počiva i to nećemo dozvoliti", rekao je Milanović za riječki "Novi list".

Prema njegovim rečima, ovakva situacija ne predstavlja ustavnu, već moralnu krizu u kojoj neki na "zlokoban način pokušavaju iskoristiti ustavnu rupu".

Predstavnici takozvanog štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predali su 16. decembra Hrvatskom saboru više od 632.000 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o zabrani ćirilice.

Grupa od 74 poslanika u Evropskom parlamentu i Evropska mreža za jezičku jednakost upozorili su u otvorenom pismu hrvatskoj javnosti na diskriminaciju srpske manjine u Hrvatskoj i da bi referendum o ćirilici mogao ugroziti njena ustavom garantovana prava.
XS
SM
MD
LG