Dostupni linkovi

Razočaravajući promet u prazničnoj sezoni u SADPosle dobrog početka prodaje tokom praznične sezone u SAD, promet u američkim radnjama opada već tri nedelje, iako je to period s tradacionalno najjačim prometom tokom godine, javlja Asošijeted Press (AP).

Promet u američkim prodavnicama opao je za 3,1 odsto, na 42,7 milijardi dolara u sedmici završenoj u nedelju, u poređenju sa istom sedmicom prošle godine, navela je kompanija Šopertrek (ShooperTrack) koja prati podatke o prodaji na 40.000 lokacija u SAD.

Ove cifre ne uključuju prodaju preko interneta.

Praznična prodaja je u velikoj meri bila razočaravajuća u SAD ove godine, navodi agencija AP i ukazuje da je dvomesečni period koji počinje 1. novembra važan za prodavce jer tada mogu da ostvare do 40 odsto godišnjeg prometa.

Prodavci su počeli sezonu umereno optimistički. Međutim posle jakog početka u novembru - Šopertrek je naveo da je promet bio 3,4 odsto viši u novembru 2013. u odnosu na isti mesec prošle godine - prodavcima je sve teže da privuku kupce, uprkos velikim popustima i produženim radnim vremenom.

Mnogi prodajni lanci snizili su cene za 50 odsto, a neki i za 70 odsto, ali ipak kupci su obazrivi, navodi Šopertrek.

Ni prodaja preko interneta, koja je bila svetla tačka u većem delu sezone, ne raste očekivanim tempom. Prodaja preko interneta u SAD u periodu od 1. novembra do 15. decembra viša je za 9.0 odsto u odnosu na isti perod prošle godine i iznosi 37,8 milijardi dolara prema raspoloživim podacima firme za proučavanje
interneta comScore.

To je ispod 14 odsto rasta koliko je ta firma prognozirala za sezonu.
XS
SM
MD
LG