Dostupni linkovi

UN najavile istragu zločina u Južnom SudanuGeneralni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je naoružane grupe u Južnom Sudanu da će zbog mnogobrojnih prijava biti sprovedena istraga zločina protiv čovečnosti u toj zemlji.

"Svet nadgleda sve delove Južnog Sudana", rekao je Ban Ki Mun sinoć u Njujorku na margini sastanka Saveta bezbednosti o krizi u Južnom Sudanu.

Ban je kazao da će UN istražiti "teško kršenje ljudskih prava i zločine protiv čovečnosti", i da će s posledicama morati da se suoče i oni koji su na visokim položajima, a odgovorni su za to.

U Južnom Sudanu više od nedelju dana traje otvoren rat pristalica aktuelnog predsednika Salve Kira i njegovog bivšeg zamenika Rieka Mačara.

Sukobi su izbili pošto je Kir optužio Mačara za pokušaj državnog udara.

Mačar, koji je smenjen u julu, rekao je da Kir pokušava da eliminiše sve svoje rivale.

Po podacima UN, oko 45.000 južnosudanskih građana je smešteno u izbegličke logore, a Ban Ki Min je predložio Savetu bezbednosti da u Južni Sudan, gde je već 7.000 "plavih šlemova", pošalje još 5.500 vojnika.

Od početka sukoba u Južnom Sudanu poginulo je 500 ljudi, ali humanitarni radnici procenjuju da je broj žrtava mnogo veći.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG